trehundradagar.blogg.se

Om ett år i det land där äggen står fel.

update 1/2013

Kategori: Allmänt

Jag känner att uppdateringarn har varit under all kritik sedan början av december, för att inte säga uteblivna. Mycket har hänt; Håkan Hellström har gjort en ny skiva, Ansiktet likaså, snöflingor har fallit och på marken smält bort, jag har bytt skrivbordsbakgrunder från halvnakna tanter med en arty touch, till Jan Eliasson, till stjärnhimmel (en väldigt kort och förträngningslockande period), till ett försök till kollage över saker som gör mig glad och pepp på livet för att nu ha landat på prickigt. Olika färger och olika storlekar på olika prickar. 
 
Annat som hänt är flygresor, borttappat bagage och flygvärdinnor som frågar "Sweet or salty?" när de går omkring med sina snacksvagnar. Jag har hört om en man som en gång fick höra "Sweet or savory?", men det har ännu inte hänt mig. Pubar, klubbar, fett, socker, alkohol, cannabinoider, nikotin och koffein har skymtat förbi. Fläktat och lämnat luktspår i hår och själ. 
 
Min fina vän och följeslagare Daniel har lämnat landet för nya äventyr. Många andra har också lämnat Holland och Wageningen kändes lite tomt när alla 6månadersutbytesstudenter bröt upp. Som tur är kommer nya!
 
Holländare är snåla. Jag tror jag nämnt det tidigare, men det tåls att upprepas. Jag mötte häromdagen en tysk-holländsk flicka som i somras besökt Uppland och Södermanland. Hon och hennes pojkvän tyckte att det var så dyrt att bo någonstans att de spenderat sin första riktiga semester tillsammans i ett tält på olika ställen. De hade börjat med att turista i Stockholm, för att röra sig vidare mot Uppsala, Västerås och Örebro. 10 dagar, 10 nätter och hon verkade inte imponerad. Hon var imponerad över hur många utlänningar det fanns i Stockhom, hur tomt Uppsala var (ehh.. det var ju sommar!) och åsikterna om Örebro och Västerås var väldigt svårtolkade.
 
En annan holländare däremot, en pojke intresserad av biofysik (HAN FÅR INTE NOG!), är helt frälst av Sveriges natur och kultur. Han kan många viktiga ord på svenska; våfflor, kaffestuga, topp, fjällen, Härjedalen, fika, kaffe, vattenfall.. Jag tror ni kan gissa vilken natur han syftar på när han pratar om den svenska naturen. Det här med vattenfall har gjort mig förbryllad, det är tydligen något som folk här åker till Sverige för att se. Eller folk och folk, det verkar i alla fall inte vara helt ovanligt att pojkar i 20-25årsåldern har, med sin familj, besökt Sverige "för att titta på fjäll och vattenfall". 
 
Jag kan inte säga att jag insupit så extremt mycket extra kultur, personer eller annat spännande som lämpar sig att skriva om i min blogg som strävar mot perfektion, information och tradition. Det bästa är att låta mig återkomma, låta mig inspireras av de stackars blommorna som glatt slog ut i vårsolen i mitten av februari men nu har stelnat av frosten och den isande nordanvinden, inspireras av nya erbjudanden på Abert Heijn och av den Parisresa jag äntligen bokat efter att ha suttit i den där jävla vagnen alldeles för länge.