trehundradagar.blogg.se

Om ett år i det land där äggen står fel.

ÄGGEN ÄR FLYTTADE!

Kategori: Allmänt

 
 
Okej. Äggen har ställts rätt. Jag har råkat färga håret lite för blont (observera dock att bilderna inte återger en enda färg rätt). Första bilden illustrerar peppen inför att äntligen få ställa allt till rätta. Andra den högtidliga feelingen av att bära kartongen mot målet. Den tredje hur jag har gjort min plikt och känner mig både lite trött, sammanbiten men ändå positivt inställd. Jag har ju trots allt utfört stordåd. Tar på krafterna och kräver seriositet.
 
Stordåd kanske är att överdriva en smula när man ska beskriva min overall prestation som utbytesstudent i Wageningen. Men, jag tänker trots det beskriva min insats som ett STORDÅD. Små förväntningar. Stora upplevelser. Dåd i form av studier och sociala aktiviteter och en engelska som gått från att vara grammatiskt rätt och som jag sett lite som en konst och något som ska vara snyggt, liksom språk i allmänhet, till att vara ett grovhugget verktyg för att göra sig förstådd. 
 
Så. Nu slutar den här bloggen. Om ni, liksom jag, inte får nog av mina fabulösa formuleringar osv. så kan ni klicka er in på min nya avfallsstation.
 
 
 

Sammanfattning Formal Style

Kategori: Allmänt

ABSTRACT: Eftersom man som Erasmus-student var tvungen att fylla i ett formulär om hur året på utbytet varit och så vidare, tänkte jag att det kanske inte bara är Internationella kansliet som är intresserade av torr information? Så jag delar med mig än en gång. Denna gång lite mer officiellt (uppenbarligen) och kanske inte lika uppdelat i smårubriker, och om ni mot förmodan glömt något av det jag tidigare berättat så får ni helt enkelt ta en titt i arkivet.

SYFTE (instruktioner från Internationella Kansliet i Uppsala): "Utbytesrapporter utgör en värdefull informationskälla för studenter som funderar på att åka på utbyte. När du skriver din rapport, tänk på att den både ska inspirera och informera. Din utbytesrapport får inte innehålla personnamn eller personangrepp. Däremot får den vara en kreativ och rolig reflektion över din tid som utbytesstudent!"

 

Universitet: Wageningen University and Research center (WUR)

Program: Kurser i masterprogrammet Molecular Life Sciences

Period: ht12/vt13 (60c)

 

Studier

Undervisningssystemet skiljer sig inte nämnvärt från Uppsala universitet. På flesta utbildningar på TekNat i Uppsala läser man dock inte flera kurser samtidigt, vilket man oftast gör vid WUR. Året är indelat i 6 perioder om 3-6 veckor/st. Efter varje period har man normalt en inläsningsvecka och en vecka med tentor. Inläsningsveckan är väldigt bra eftersom man verkligen har tid att repetera det man har lärt sig i lugn och ro. Jämfört med UU är det mindre hemmastudier, och den tid man måste lägga ned på varje kurs är noga uträknad och väl anpassad till hur mycket tid man har (inget jobb under helgerna) och antal poäng varje kurs omfattar. Det är väldigt klart exakt vad man förväntas kunna till tentor, vad rapporter ska innehålla etc.

Kraven är nog i princip desamma som vid UU, även om det i en del UU-kurser har varit lite svårare att veta vad man som är viktigt att kunna/ha med i rapporter. De flesta kurser avslutas med en tenta, men en del endast med en rapport. Rapporterna ska oftast skrivas i grupp och det krävs därför att de alltid är relativt långa och djupgående. En del kurser innehåller både rapport och tenta. Betygen är vid WUR 0-10, där 5,5 är gränsen för godkänt. Att få en 10:a är i princip omöjligt och jag skulle säga att en 8:a motsvarar en 5:a i Uppsala. Ofta betygssätts de olika momenten i en kurs och vägs samman till ett slutgiltigt betyg. Man kan oftast kompensera en underkänd tenta med en bra rapport till exempel.

 

 

 

Alla kurser är kortare än UU’s, på gott och ont. Det är lättare för studenterna att få en överblick över ämnet, och lättare för lärarna att hålla en röd tråd genom hela kursen. Nackdelen med detta är att en del kurser överlappar lite i innehåll, eftersom varje kurs behöver en introduktion som passar alla. Klasserna är olika stora beroende på kurs, precis som på UU. De har gränser för hur många studenter som får gå varje kurs. De kurser som innehåller mycket laborativt arbete tillåter färre studenter, och man får därmed allt som oftast den handledning man behöver. I genomsnitt är klasserna ungefär som på Molekylärbiologiprogrammet i Uppsala, även om jag tycker att UU har en del att lära av WUR gällande antal studenter/handledare i labbet. Min känsla att WUR fokuserar mycket mer på praktisk användning av kunskap, medan UU är väldigt inriktat på de teoretiska delarna. Jag har lärt mig mer och fått mycket bättre självförtroende under det här året än vad jag tror att jag hade fått av ett år vid UU. Detta kan självklart bero på vilken nivå man läser vid WUR, även om kurserna på kandidat-nivå också verkar vara mer ”verklighetsförankrade” än de i Uppsala.

I Wageningen väljer man inriktning på sina studier redan när man börjar, medan man i Uppsala får smaka på olika delar av ämnet innan man bestämmer sig. Om detta är bra eller dåligt är självklart en smaksak och säkert väldigt olika från person till person. Det passar ju om man vet vad man är intresserad av från början men kanske inte ger en lika bred grund. Samtidigt innebär det att man från början får ett kursupplägg anpassat till det man är intresserad av. Lärarna har jag uppfattat som väldigt engagerade och hjälpsamma, och relationen lärare-student är densamma som i Sverige. Alla kurser på masternivå är på engelska, och lärarna pratar mycket bra engelska, liksom de andra studenterna. Att klara sig med engelska i Nederländerna är allmänt väldigt lätt. Alla utbytesstudenter måste i början av terminen göra ett engelskatest (även om man har ett giltigt intyg på sina språkkunskaper) för att bekräfta att man inte kommer ha några problem med att förstå kurslitteraturen eller hänga med i undervisningen.

Tillgången på studieplatser är god, under inläsnings- och tentaveckorna har biblioteket öppet längre och öppnar en eller två extra våningar. Däremot är studieplatserna då biblioteket är stängt inte så många med hänsyn till hur många studenter det är. Även om man har ett passerkort kan man heller inte stanna hur länge man vill i universitetsbyggnaderna. Antalet datorer kan diskueras men det går oftast att hitta en ledig. Då datorer krävs för grupparbeten har lärarna alltid sett till att såväl datorer som grupprum är bokade under de timmar man förväntas jobba med detta.

Jag kan ju bara prata om utbildningen på masternivå och samma saker behöver självklart inte gälla för kurserna på kandidatnivå.

 

 

 

Mottagande

Den första veckan anordnades Annual Introduction Days (AID), som motsvarar introdagarna för biologer/kemister/geologer i Uppsala. Man kan välja mellan en light- eller fullversion. En del grupper består av masterstudenter, och andra av kandidat-dito. Som nämnt ovan är andelen utbytesstudenter stor, varje grupp består av ungefär 10 personer och i min grupp hade jag 2 holländare. Varje grupp har två faddrar som man kan fråga om olika saker, rörande både studier och fritidsaktiviter och var man hittar den billigaste maten. I början av terminen var det också ett möte för att informera Erasmus-studenter om olika viktiga saker, som vem man ska fråga om vad.

 

 

 

Boende

Som Erasmusstudent under ett helt år har man rätt till ett korridorsrum som universitetet ordnar. Detta gäller dock inte om man bara stannar 6 månader, även om man om man har tur kan få ett sådant rum då också. I varje korridor bor mellan 10 och 20 studenter och det är olika hur mycket man har gemensamt; kök, toaletter och duschar. Eftersom jag var rädd att inte ha någonstans att bo när jag kom fram, ordnade jag själv boende redan innan jag anlände.

Jag har bott i en lägenhet ombyggd till en korridor med 3 andra studenter i ett trevligt område ganska centralt. Det är svårt att hitta ett ocentralt boende i Wageningen, eftersom staden är ganska liten. Min hyra har varit lite högre (425 euro/månad) än om jag hade valt ett vanligt korridorsrum (runt 370 euro/månad beroende på korridor), men jag har trivts väldigt bra. Det råder en liten bostadsbrist, men inte i närheten av Uppsalas. En del bor tillsammans i en lägenhet och det är lätt att hitta folk att bo med om man känner för en sådan lösning. Då krävs det självklart att man äe på plats redan. Några bodde på en campingplats de första veckorna, andra hemma hos sina faddrar. Detta är dock inget jag skulle rekommendera eftersom Nederländerna är ett väldigt regnigt land och man inte kan utgå från att faddrarna har sovplatser. Kontakta universitetet i tid för tips på bostäder och hur du ska gå tillväga! Gärna i slutet av terminen innan du anländer. Detta får man dock mail om tillsammans med annan viktig information inför sin ankomst.

 

 
 
  

Ekonomi (och shopping, reds tillägg)

Mat och alkohol är billigare än i Sverige, hyrorna desamma, i alla fall om man jämför Uppsala och Wageningen. Studiemedlet räckte lika bra som det gör i Uppsala. Buss- och tågpriserna är i nivå med de svenska och det är ju inte speciellt långt någonstans. Från Wageningen till Amsterdam kostar det knappt 10 euro, och till Schiphol runt 13. 

 
 

Shoppingutbudet är lite begränsat i en stad till stor del bestående av studenter. Totalt bor 30 000 här, och studenterna är ungefär 12 000 (en del skrivna i Wageningen, andra inte) och jag kan tänka mig att några tusen också arbetar på universitetet. I Amsterdam är shoppingen finfin och även i Utrecht kan man hitta en hel del. Är man ute efter H&M och dylika affärer finns Ede och den lite större staden, vilket inte säger mycket, Arnhem. Ede ligger 20min bort med buss, liksom tågstationen. Till Arnhem är det fyra mil, och bussresan dit tar runt en timme. Annars är det cykel som gäller. Jämt. KÖP EN CYKEL DIREKT. Finns på torgets marknad som är öppen på onsdag och lördag förmiddag. Där kan man också köpa holländska specialiteter, frukt och billigt schampo.

 

 

 

 

Fritid 

Det finns organisationer motsvarande Uppsalas nationer, om än inte lika omfattande. Det är lätt att engagera sig om man pratar holländska, lite svårare annars även om det säkert går. Jag kan inte riktigt uttala mig om detta eftersom jag inte gjort några seriösa försök.

Det är en relativt sportig miljö att befinna sig i. Gymmet och sportcentret är väldigt fräscht och det finns gott om lag och träningsgrupper att joina.

 

Det finns en mysig ölpub att besöka på torget som heter något jag glömt. Den är väldigt ostudentig och har massor av olika roliga öler och en lite murrig inredning. Mat, drinkar och high tea kan man med fördel inta på De Kater som  även den ligger på torget. Två coffee shops har staden förärats med, liksom en klubb enbart för internationella studenter, som föga överraskande heter International Club men som i folkmun kallas IC. Vill man ha en liiite mer outbytesstudentig variant på dans- och drickställe är det Doctor's som gäller. Det ligger bredvid De Kater och där kan man önska låtar. 

 


Sammanfattningsvis ett bra år. Bra utbildning, och det är nästan så att jag önskar att jag hade läst hel min utbildning här. Staden i sig lämnar kanske en del övrigt att önska, men det ger också en viss studiero. Eftersom det är så mycket utbytesstudenter är det lätt att hitta folk att hänga med. Och det är aldrig långt till något i Holland. Mitt lokalsinne tillät mig hitta i Wageningen, men inte i Amsterdam. Om du har chansen att läsa biologi i någon form här, just do it!